Aki régebb óta követi a blogomat, tudja, nyitott vagyok mindenre, rengeteg alapanyagot használok, de nem hoznak lázba az éppen aktuális, egekig magasztalt divatirányzatok. Nem tudott elkapni a macaron láz, nem esek hasra a meyer citromtól és chiapuding sem készül a konyhámban, ha kell, ha nem. Jópofa alapanyag, de engem nem fogott meg, nálunk leginkább a gyerekek szeretik. De ők is inkább azt, hogy kevergetik és kész is. Így kávénak átdolgozva, krémsajt “tejhabbal” azért egészen jó lett. : ) Tovább Tovább
Egyet azonban szögezzünk le, egyáltalán nem kell a chia magot 8-10-12 órán át áztatni, ahogy ezt rengeteg recept írja. 20 perc alatt végleges méretre, állagúra dagad és puhul. Nyilván, egyszer valaki leírta, hogy este beáztatja a magokat, majd reggelre kész is a hűtőben a puding, sokan pedig ezt már úgy adták tovább, hogy a chia magnak 12 órát kell áznia. Egyáltalán nem kell neki, de ázhat is annyit, sőt 48-at is, de 20 perc után semmit nem változik az állaga. Na, szóval divat, de nem sok fogalmunk van róla, mit kezdjünk vele.
Van még egy furcsaság, nem tudom kideríteni a ch tartalmát. A zacskó szerint (dmBio) 2,3 g/100 g; zsír: 33 g; fehérje 22 g, rost 40 g. Máshol egészen más adatokat találok. ???? Van valakinek megbízható információja róla? Kevés azték ismerősöm van. : )
No, nem szeretnék rajta viccelődni, természetesen aki nagyon szereti, hisz benne, fogyassza gyakran, én nem lettem a rajongója, attól függetlenül, hogy ebben a receptben nagyon jól passzol a kávé kesernyés íze a krémsajtos tető krémességével, savanykás ízével.
Hozzávalók
A kávét és a mandulatejet keverjük el egymással, ízlés szerint kicsit édesítsük.
Adjuk hozzá a chiamagot és áztassuk puhára kb. 20 perc alatt. Időnként keverjük meg, majd töltsük szét poharakba.
A natúr joghurtot keverjük simára a krémsajttal, édesítsük ezt is ízlés szerint, szedjük a chiapuding tetejére. Fogyasztásig tároljuk hűtőszekrényben, fahéjjal szórva tálaljuk.
Itt van némi infó:
https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/11542?manu=&fgcd=&ds=
Én a chia pudinghoz kókusztejszín és rizstej keverékét szoktam használni! A kókusztejszíntől sokkal finomabb, krémesebb állaga lesz! 🙂
Szia! Ezt épp most olvastam. Nem tudom, megállja-e a helyét, én azért csak kicsiben használom. 🙂
http://hvg.hu/elet/20170209_Vigyazat_a_legujabb_divatkaja_karos_is_lehet
Ági! Igen, ezt az anyagot többen is átvették, nekem csak a MIÉRT hiányzik belőle. : ) Mexikóban nincs rá korlátozás, ezt írta róla egy ott élő olvasó.
25-41% a szénhidrát tartalma, ez van az EU-s engedélyében: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:294:0014:0015:HU:PDF
köszi! közben Mexikóból küldtek róla adatokat! : ) A facebook posztnállátszik, és arról is, ott egyáltalán nincs korlátozás a fogyasztásban.
Szia Kriszta!
Ugyan nem ehhez a poszthoz kapcsolódik, de várható még narancs mostanában?
Nagyon köszönöm!
Orsi
Szia! remélem, még igen, de az ottani hideg, hó, jég sok helyen elvitte a termés nagy részét, nagyon drága lett. : ( várunk, hogy az árak kicsit helyrerázódjanak.
Köszönöm szépen válaszod, bízom benne, hogy kedvezően alakulnak a dolgok és lesz olyan finom narancs újra! 🙂
TUTTI Kft. által csomagolt Aztékzsályamag csomagolásán ez szerepel: átlagos tápérték 100g termékben: energia 1860kJ/451kcal; zsír: 31g; szénhidrát: 5g; fehérje: 20g. Most “poccad” a hűtőben, kíváncsi leszek… 😉