Epres-mascarponés palacsintatorta

nehéz meló ez

Ez a recept most csak azoknak szól, akiknek semmi gond a súlyukkal és semmi gond a szénhidrátanyagcseréjükkel. Ki sem merem számolni egy adag CH tartalmát. : ) Tovább Tovább

De közben olyan jól néz ki (és finom is volt, egy falatot azért ettem belőle)! Amúgy jól elvagyok gyümölcsön, cukormentes édességeken, de van egy-egy desszert, amely láttán azt érzem, egy kicsit igazságtalan ez. : )) Persze karamell nélkül elkészíthetjük tk. lisztből, természetes édesítőszerrel, és akkor már rögtön jobb a gyerek fekvése, bár a sós karamell nagyon kívánkozik rá.

Szerintetek lehet cukormentes karamellt készíteni? Mármint édesítőszerrel, úgy értem. A nyírfacukor állítólag nem hagyja magát karamellizálni, még sosem próbáltam, de a zacsijára az van írva, hogy nem alkalmas rá.

(A receptet a májusi Nők Lapja Konyhának készítettem.)

 

Hozzávalók

25 dkg liszt, 1,5 dl tej, szódavíz, 1 tojás, csipet só, 1 ek. cukor, 4 ek. étolaj; 2 dl eperdzsem, 20 dkg mascarpone, 50 dkg eper, karamellhez: 10 dkg kristálycukor, 5 dkg vaj, 0,5 dl tejszín, 1 csapott tk. sókristály
  1. Adjuk a liszthez a tojást, a cukrot, csipet sót, a tejjel keverjük csomómentesre. Adjunk hozzá 3 ek. olajat, és annyi szódavizet, hogy közepesen sűrű palacsintatésztát kapjunk.

  2. Pihentessük a tésztát 30 percet, majd felforrósított, olajjal kikent serpenyőben süssünk közepesen vastag palacsintákat, kb. 8 darabot.

  3. A mascarponét keverjük el az eperdzsemmel, az epreket mossuk, szeleteljük. A kihűlt palacsintákat kenjük meg eperkrémmel, szórjuk meg eperszeletekkel, rétegezzük egymásra. Tegyük hűtőszekrénybe 3-4 órára.

  4. Készítsük el a karamellt: a cukrot lábosban karamellizáljuk, mikor közepesen barna a karamell, adjuk hozzá a vajat, a tejszínt. Kis lángon addig melegítsük, amíg a hidegtől megdermedt karamell újra folyékony. Ha nagyon sűrű, nem csurgatható, keverjünk hozzá még tejszínt, adjuk hozzá a sót. A palacsintatortát tálalás előtt csurgassuk meg a karamellel.

 
 
 
Megosztom
 

13 megjegyzés

  1. Melinda mondta:

    Saját tapasztalatból tudom, hogy a nyírfacukor nem karamellizálódik.

    2015. 05. 08.
  2. Emi mondta:

    Ez az epres tálról készült fotó nagyon gyönyörű!!!

    2015. 05. 08.
  3. Jakab Erzsi mondta:

    Az epres tálas fotód csodás. Annyira szép, ezt tettem be képernyővédőnek a naptár helyett. Köszönjük Kriszta. Nemcsak főzni tudsz jól, hanem fotózni is. 🙂

    2015. 05. 08.
  4. Kriszta mondta:

    A nyírfa sajnos nem,a barnacukorral stb ugyanott vagyunk, mint a cukorral. Persze égetett cukrot nehéz tényleg másból készíteni, mint égetett cukorból : ))) Amúgy nem rajongok érte, de a sós változatát egyes édességeken nagyon jónak tartom.
    Az epres képről képzeljétek, készítettem naptárképet (még egy hónapja készült kb. ), de teljesen megfeledkeztem róla. Személy szerint nekem az orgonás sokkal jobban tetszik, de ha lesz kis időm, a fekvő epreset belinkelem ide. Nem 100%, de igyekszem!

    2015. 05. 08.
  5. Piffeny mondta:

    Isteni recept és mesés fotók…! A cukormentes karamellhez nem tudok hozzászólni (számomra ellentmondónak tűnik), viszont azt szeretném megkérdezni, hol vásárolsz ilyen gyönyörű epret és eperlevelet? És úgy általában, a csodás fotókhoz a csodás zöldségeket, gyümölcsöket hol szerzed be?

    2015. 05. 13.
    • Kriszta mondta:

      Az eperlevél a kertből volt. : ) az eper még import olasz vagy spanyol eper volt. Amikor a kép készült, nem volt még magyar. A helyi piacon, nagycsarnokban és lidl-ben, tescóban szoktam alapanyagot venni a fotózásokhoz. Van, hogy el kell mennem több helyre is egy-egy dologért, hogy pont olyan legyen, amilyet elképzeltem és szép legyen a fotón : )

      2015. 05. 18.
  6. Ági mondta:

    ez az epres fotó egyszerűen mesés, zseniális, csodás, szuper……stbstb.sokkal jobb kedvem lett tőle 🙂

    2015. 05. 13.
  7. Piffeny mondta:

    Köszönöm szépen a választ. Ez az igényesség meg is látszik minden fotódon, ezért is szeretem a blogod már hosszú évek óta!

    2015. 05. 19.
  8. Judyt mondta:

    Huh,hát a cukormentes karamell dolog engem is érdekelne 😀 Imádom a sós karamellt a sütikben, de pont az általad fejtegetett okból ritkán engedhetem meg. Már csak emlék, hogy valaha milliomos szeletet ettem 😀 most bele sem merek gondolni menniy kalória és ch ment be egy egy szeletkével. Viszont szerencsére egy ilyen tál eper is ugyanúgy le tud nyűgözni, úgyhogy nem panaszkodom és én is beállk a háttérképet “követelők” sorába 😛

    2015. 05. 20.
    • Kriszta mondta:

      Valójában a cukormentes karamell nonszensz, persze : ) kicsit olyan kérdés, mint mikor a vega a tepertőt akarja helyettesíteni jól megsütött tojásfehérjével. : ))
      Jön a gyümölcsszezon, szerencsére nekem is elég desszert egy-egy finom, érett barack, eper, málna…. Persze ezt sem lehet halomszám enni, de én a természetes gyümölcscukrot nem tartom rossznak. A véleményem mögött nincs orvosi tudás, egyszerűen érzem, hogy gyümölcsöt enni kell, hülyeség lenne tiltani nyáron. MOst tettem fel egy képet a munkák mappába: gyümölcspizza: tk. búzaliszt, zabliszt keveréke, galette tészta az alja, natúr görög joghurt és friss gyümölcs, rég nem sütöttem és ettem ilyen finom egészséges sütit! A rendes receptet felteszem, ha megjelenik az újságban

      2015. 05. 22.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések