Szilvás kalácspuding

a nagybetűs BŰN

Tartalmasabb leves után (egy szintén tartalmas, de mennyire finom!) második fogás. Az elkészítése nagyon egyszerű, szerintem egy kezdő konyhatündéren sem tudna kifogni. Tovább Tovább

Még az októberi NőK Lapja Konyhás “tartalmas levesek+édes második fogások” anyagból itt a másik kedvenc. Az első, az olvasók körében is nagy sikert aratott, sütőben sült túrógombóc volt.

Most minden diétázó, fogja be szemét, fülét, ez a recept nem nekik való. Sajnos én sem szoktam enni már ezekből a pudingokból (max. egy kanálnyi kóstolót, főleg ha ahol csak lehet kicserélem az alapanyagokat egészségesebbre, főleg a cukrot, a bolti kalácsot, házi kalácsra). Túlságosan is elégedett vagyok az eredménnyel, amit évek alatt elértem, nem akarom tönkretenni! : ) Szóval, ez a desszert sajnos nem az, amelyet diétásan lehetne készíteni.

A különböző kalácspudingokat (készülhet eperrel, barackkal, naranccsal, bogyós gyümölcsökkel) kifejezetten egyszerű összeállítani, talán csak a fehérje keménnyé verése igényel némi tapasztalatot, azaz inkább türelmet. Ahhoz, hogy  kemény és formázható legyen a habunk a tojásfehérje szobahőmérsékletű legyen, ne kerüljön bele sárgája! Először verjük fel félig kemény habnak, majd innentől jön a türelemjáték: evőkanalanként adagoljuk a porcukrot, minden kanál között 1-1 percet verjük a habot. Nem bonyolult, csak nem érdemes elsietni.

 

Hozzávalók

30 dkg kalács (lehet száraz is), 3 db szobahőmérsékletű tojás, 5 dkg vaj, 3 dl tej, 10 szem szilva, 1,5 dl szilvalekvár, 15 dkg porcukor
  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokon. A kalácsot szeleteljük fel, kenjük meg a szeleteket szilvalekvárral, majd állítsuk őket egymás mellé kerámiatálba. A szeletek közé helyezzünk egyenletesen negyedelt szilvákat is.

  2. Keverjük el a tejet az olvasztott vajjal és 3 tojás sárgájával. Öntsük a keveréket a kalácsra. Tegyük az előmelegített sütőbe sülni 15 percre.

  3. Amíg sül, elektromos habverővel kezdjük el habnak felverni a fehérjét (szobahőmérsékletű!). Mikor már habos, de még nem kemény, púpozott evőkanalanként adagoljuk hozzá a porcukrot. Minden kanál cukor között verjük kb. 1 percet a habot, addig, amíg fényes, sűrű, vágható masszát nem kapunk.

  4. Vegyük ki a sütőből a kalácsot, kenjük rá a tetejére a cukros tojáshabot (tajtékosra formázzuk) és tegyük vissza sülni 15 percet. Langyosan is nagyon finom, de a legfinomabb hidegen, így szépen vágható a puding.

 
 
 
Megosztom
 

6 megjegyzés

  1. Emi mondta:

    Visszautalnék a nők lapjás leves+desszert összeállításra. Nagyon örültem neki, szeretjük az efféle kombinációkat. Nagyon finomak voltak, majd mindet kipróbáltuk már.Köszönet érte.

    2014. 11. 06.
  2. Kriszta mondta:

    Emi!

    Nagyon örülök, mindig olyan jó azt olvasni, hogy nem a vakvilágba sütök-főzök ennyit! : )))

    2014. 11. 06.
    • Jakab Erzsi mondta:

      Kriszta, köszi az ötletet. Éppen ma sajnálkoztam, hogy ki kell dobni a megszáradt kalácsot. De most már nem, este desszert fog készülni belőle. Köszönöm, remekül csinálsz mindent.

      2014. 11. 07.
  3. Réka mondta:

    A mostani NLK olvasása után az volt bennem, hogy már régóta csak a Te receptjeid miatt veszem meg az újságot és most is azok vitték el a prímet!!! Olyan jó, hogy sütsz-főzöl és megosztod velünk!!! Köszönjük!

    2014. 11. 07.
    • Kriszta mondta:

      Réka! : ) köszönöm, ezt jó olvasni!

      2014. 11. 10.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések