Édesség cukor nélkül

erdei gyümölcsös crumble

Édesszájú vagyok, ez nálam azt jelenti, szeretem az édességeket, de nem a túlzott édességet. Tovább Tovább

Ezért, ha tehetem, mindenhol a lehető legkevesebbre csökkentem a felhasznált édesítőszer (legyen ez méz, cukor, barnacukor, nádcukor, természetes édesítőszer) mennyiségét. Évek alatt leszoktattam magamat (magunkat) a cukorról, nem is tudunk megenni egy átlagos, cukrászdai sütit. Szerencsére azok nekünk már ehetetlenül édesek.

Most egy teljesen cukormentes desszertet készítettem, a gyümölcsöktől és a mandulától pont annyira édes, mint amennyire kell neki. Ebben a borongós, őszi időben szuper lélekmelengető. És majdhogynem büntetlenül ehetjük: egy adag szénhidráttartalma: 17 gr, szóval bátran jöhet a diétához is köztes étkezésnek!

 

Hozzávalók

2 adaghoz: 10 dkg NEM blansírozott mandula* (azaz a külső kemény héja már nincs rajta, de a vékony barna héj igen, 2,5 dkg zabpehely, 3 dkg vaj, 20 dkg erdei gyümölcs (fagyasztott)
  1. A sütőt melegítsük elő 200 fokon. A mandulát darálóval, vagy késsel aprítsuk morzsásra, keverjük el a zabpehellyel és morzsoljuk el a vajjal.

  2. Tűzálló tál aljába szórjuk az erdei gyümölcsöt (lehet fagyott is). Édesíteni nem szükséges, szokjuk a természetes ízeket, ahol lehet kerüljük az édesítőszereket is!

  3. Egyenletesen szórjuk rá a mandulás morzsát. 15-20 perc alatt süssük készre, amíg a teteje enyhén megpirul. Eddigre a gyümölcsök is levet engednek már. * egyszerűen azért, mert a blansírozott mandulának szerintem sokkal kevésbé van íze

 
 
 
Megosztom
 

4 megjegyzés

  1. Judyt mondta:

    Mióta kisfiam megszületett én is leszoktattam magunkat – inkább minket igazítottunk az ő étrendjéhez, mindenki jobban járt 😉 – és nagyon durva, hogy mennyire meg lehet szokni azt, hogy egy sima gyümölcs édességmennyisége is elég édes 🙂 A cukrászdás sütiktől már én is rosszul vagyok, érdekes, hogy régen akár kettőt is képes voltam bevállalni 😛 Ezt a recit tuti tesztelni fogom 🙂

    (más… a blogod webdesignját ki csinálta, nem találok infot róla 🙂 )

    2014. 09. 15.
  2. Anna mondta:

    Dettó. Ugyanezért gyümölcslevet sem iszunk. Ihatatlan.

    2014. 09. 16.
    • Kriszta mondta:

      Én semmilyen bolti édességet (puding, joghurt, csoki, keksz, jégkrém, fagyi…) nem tudok már megenni. Csak cukor ízt érzek, semmi mást. De ennek inkább örülök! : )
      A kisebbik fiam is eltol mindent, hogy ez édes (gumicukor a kivétel, azt eszi), a nagyobbik sajnos boldogan eszik meg még minden ilyesmit. (az más kérdés, hogy ritkán adok neki)

      2014. 09. 17.
  3. Visszajelzés: Erdei gyümölcsös crumble | Parfé Gasztroblog

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések