Anyukám receptje, sőt olyannyira az övé, hogy még a képen látható darabot is ő sütötte. : ) Bár, a narancszselé a tetején az én ötletem volt! Tovább Tovább
Desszert címmel 120 oldalas különszáma jelent meg a Nők Lapja Konyhának. Alapvetően a sütéssel most ismerkedő olvasók a célközönsége a lapnak. Részletesen lehet olvasni a különböző tésztafajtákról: piskóta, kevert, linzer, kelesztett, az aprósüteményektől a tortákig minden alap sütit megtaláltok benne.
Tortákat, hozzájuk krémeket és nemzetközi desszerteket készítettem a lapba. Íme anyukám receptje, a család kedvenc diótortája! Gyors és nagyon finom. A vaníliakrémet van, hogy anyu pudinggal spórolja le időben, így tényleg sokkal gyorsabb, de főzött vaníliakrémet sem nagy kunszt gyártani. A lapból ezt is megtanulhatjátok!
Én így készítem:
Hozzávalók: 6 tojás sárgája, 5 dl tej, 10 dkg kristálycukor, 5 dkg liszt, 1 rúd vanília
A vaníliarudat vágjuk hosszában ketté, késsel kapargassuk ki a magokat, adjuk a tejhez a rúddal együtt. Éppen, hogy forraljuk fel a tejet, vegyük le a tűzről, majd hagyjuk állni 20 percet. A tojás sárgákat verjük habosra, fehéredésig a kristálycukorral, szitáljuk hozzá a lisztet, majd fokozatosan öntsük hozzá a langyos tejet. A vaníiliarudat vegyük ki belőle. Állandó keverés mellett forralva sűrítsük be a krémet, majd hagyjuk kihűlni, szilárdulni.
Hozzávalók
A sütőt melegítsük elő 180 fokon. Verjük fel habosodásig az egész tojásokat a cukorral, elektromos habverővel 4-5 percen keresztül. Szitáljuk át 3x a lisztet, a habverő legalacsonyabb fokozatán keverjük a tojáskrémhez, fakanállal keverjük hozzá a diót és a narancshéjat, egy csipet sót.
Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 18 cm-s tortaformát, öntsük bele a tésztát, majd süssük 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre. A kihűlt piskótát vágjuk ketté.
A narancshéjjal felfőzött vaníliakrémben keverjünk el 20 dkg durvára tört diót. A krém 2/3 részét töltsük a tortába, helyezzük vissza tortát a formába.
A frissen facsart narancslevet forraljuk fel, keverjük el benne a lapzselatinokat. Mikor meghűlt a keverék és már kezd valamennyire szilárdulni, öntsük a torta tetejére. Tegyük 3-4 órára a hűtőszekrénybe. Vegyük ki a torát a formából, az oldalát kenjük meg a maradék diókrémmel, szórjuk meg a maradék durvára tört dióval.
Nagyon klassz a lap, ma már a lányommal ebből sütünk (a baklavát választotta:), a diótorta pedig elsőre rámkacsintott, biztosan elkészül valamelyik szülinapra. Köszi a mindig megbízhatóan működő recepteket!
a házi baklava a világ legegyszerűbb dolga, a kókuszosat is ajánlom nagyon! : )
Ez annyira jól néz ki,hogy húsvétra biztos elkészítem.
Na,ezt mindenképp kipróbálnám, DE nekem 26 cm átmérőjű tortaformám van, és amúgy is nagyobbat kellene süssek…….Hogy lehetne az adagokat egy 26-oshoz igazítani??????????
Köszi a válasz előre is!
Csilla! másfélszeres adagot készíts ahhoz!
Köszi!
Howdy! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers and starting a new project in a community in the same niche. Your blog provided us useful information to work on. You have done a extraordinary job!
Kedves Kriszta, vaníliakrémen pontosan mit értesz? Köszi!
Szia Kriszta, én sem értem egészen, mi lehet a vaníliás krém, csaknem vaníliás pudingporból…? Segítesz kérlek, ezt a gyönyörű tortát szemeltem ki karácsonyi desszertnek 🙂
ja, meg is találtam, elnézést!
Biztos, hogy ez a torta 21 cm-s formában készült? Pontosan betartottam a mennyiségeket, mégis olyan lapos lett, mint amin átment az úthenger. Vagy sütőpor kellett volna bele? Mindenesetre finom, csak nem valami esztétikus…:)
Szia Lizzie!
elnézést, a recept mennyiséget nézve 18 cm-s formára elegendő a hozzávaló. A 21 cm-snél 4, de inkább 5 tojásost készítek. Bocsánat, javítom a receptet!
5 dkg liszt a tésztába?(marharépa…..)