Citrusok

Kezeletlenül

Megérkeztek a kezeletlen héjú citrusok, indulhat a sütés-befőzés, nehogy unatkozzunk az ünnepek előtt. : ) Tovább Tovább

Végre elkezdtek érni a narancsok-citromok. Bár még nagyon a szezon elején járunk, idén úgy döntöttünk, Karácsony előtt is hozunk Olaszországból citrus-féléket. Tavaly nagyon sokan hiányoltátok, hogy nem tudtok belőle ajándéknak lekvárt főzni, mivel akkor csak január végétől volt narancs. Limoncello, mandarinlekvár, kandírozott narancshéj projekt beindítva!

Hoztam is egy receptet a citrusokhoz, narancsból és mandarinból is elkészíthetitek, mindkettővel működik. A recept lisztmentes!

 

Hozzávalók

2 szem kezeletlen héjú narancs (vagy 6-7 szem mandarin), 15 dkg őrölt mandula, 15 dkg kristálycukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 tk. sütőpor, 6 egész tojás+ vaj és liszt a forma kikenéséhez
  1. A narancsok héját öblítsük le. Tegyük héjastól a narancsokat egy fazékba, öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje, majd főzzük kb. 40 perc alatt puhára. (a mandarinokat kb. 25 percet, ennek jóval vékonyabb a héja)

  2. A megfőtt narancsokat negyedeljük, távolítsuk el belőle a magokat. Botmixerrel turmixoljuk le a narancsokat, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, az őrölt mandulát, turmixoljuk tovább, majd szintén a botmixerrel keverjük el benne az enyhén felvert tojásokat.

  3. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 20 cm-s tortaformát, szedjük bele a tésztát, majd süssük 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre.

  4. A kihűlt tortát borítsuk ki a formából, porcukorral szórjuk, szeleteljük.

 
 
 
Megosztom
 

21 megjegyzés

  1. anyasz mondta:

    Kedves Kriszta!

    Már oda is tettem főni a narancsokat 🙂

    2013. 12. 11.
  2. anyasz mondta:

    Kedves Kriszta!

    Sehol nem lelem a panettone receptedet, ami végtelen szomorúsággal tölt el, mert nagyon elszántam magam a készítésére. Az egyik receptnél egy link bevillan egy pillanatra a recepttel, aztán el is illan 🙁

    AIUTO!

    2013. 12. 11.
    • Kriszta mondta:

      Ilyenkor érdemes a keresőben keresni, úgy megtalálni a régebbi recepteket. A régi blog linkjei nem működnek sajnos itt.
      Panettone

      Hozzávalók: 80 dkg liszt, 20 dkg cukor, 30 dkg vaj, 4 egész tojás, 2 tojás sárgája, 14 gr szárított élesztő (2 tasak), 1 vaníliarúd kikapart magjai, 20 dkg mazsola, 10 dkg kandírozott citrus, fél narancs és fél citrom héja lereszelve

      Az élesztő felét keverjük el 0,8 dl langyos vízzel, keverjük míg felolvad az élesztő és krémes lesz, ekkor keverjünk hozzá 7 dkg lisztet, keverjük el, fedjük le folpackkal és kelesszük 30 percet, míg a duplájára nő.
      Ekkor tegyük át egy tálba, adjuk hozzá a másik tasak élesztőt, 0,5 dl langos vizet, kézi mixerrel keverjük el alaposan, keverjünk bele 2 tojást, 20 dkg lisztet és 5 dkg cukrot és 10 dkg vajat. Keverjük össze alaposan, fóliával letakarva keleszzük 1-1 1/2 órát.
      Adjuk hozzá a maradék két tojást és a sárgákat, a vaníliamagokat, a maradék cukrot, lisztet és vajat, egy kávéskanál sót, Gyúrjuk át alaposan a tésztát, majd keleszzük ismét, 2-2 ½ órát.
      Melegítsük elő a sütőt. A kelesztési idő végeztével, nyújtsuk ki a tésztát, szórjuk rá a gyümölcsöket és a mazsolát, tekerjük fel, gyúrjunk gömböt belőle. Helyezzük kivajazott, lisztezett, 20 cm átmérőjű, 10 cm mély sütőformába, amelybe magasításként 3 réteg sütőpapírt tettünk, spárgával összekötve. Késsel vágjunk keresztet a tetejére és kelesszük még 2 órát. (ettől a hosszú kelesztéstől lesz különleges állagú, 2-3 hétig is eltartható ez a kalács). Tegyük a kalácsot 200 fokra előmelegített sütőbe süssük 10 percig, vegyük le a hőfokot 180 fokra süssük így is 10 percig, mjad csökkentsük 170 fokra a hőfokot, süssük 45-50 percig a kalácsot. 2-3 nappal sütés után a legjobb.

      2013. 12. 11.
  3. anyasz mondta:

    Köszönöm szépen!!!

    A narancsos süti finom lett. Kuglóf formába öntöttem, az volt szilikonos itthon és a glutén miatt a lisztezés nem jöhetett szóba a hagyományos formához. Picit lágy lett a tészta, kicsit több mandulát teszek bele legközelebb.

    Mindenkinek ajánlom kipróbálni! Az illata, a színe és az íze … hmmm!

    2013. 12. 11.
    • Kriszta mondta:

      Anyasz!
      Örülök, hogy ízlett a süti!

      2013. 12. 13.
  4. Anna mondta:

    Na, erről jól lemaradtam 🙁
    Hétfőn tudnál-e nekem dedikálni?

    2013. 12. 11.
  5. enef mondta:

    Kérdésem lenne: amikor megfőttek a narancsok, hagyjuk előbb kihűlni?

    2013. 12. 12.
    • Kriszta mondta:

      valamennyire igen, hogy a tojásokat ne kapja össze

      2013. 12. 13.
  6. zsuzsi mondta:

    Kriszta, a boltotokban lehet kis mennyiséget is vásárolni a kezeletlen citrusokból? 1-1kg-t. vagy csak rendelésre megy?

    2013. 12. 13.
    • Kriszta mondta:

      Nem, csak olyan mennyiségben, ahogy a webshopban látod

      2013. 12. 13.
  7. Judyt mondta:

    Lesz még ilyen szállítmány a jövő év elején? Sjnos most ppont az ünnepek miatt nem tudta bevállalni, de szeretnék narancslekvárhoz majd narancsot…

    2013. 12. 13.
    • Kriszta mondta:

      Igen lesz, nem maradtál le semmiről, ez még nagyon a szezon eleje. Terveink szerint február végéig, március elejéig lesz

      2013. 12. 13.
  8. zsófi mondta:

    Kedves Kriszta!

    Gratulálok a boltotokhoz, gyönyörű lett! (Pénteken végre eljutottam :)).
    További sok sikert Nektek, Zsófi

    2013. 12. 15.
  9. Eszter20 mondta:

    Kedves Kriszta! Héjastól kell leturmixolni a narancsokat? Köszönöm a választ! Eszter

    2013. 12. 16.
    • Kriszta mondta:

      Eszter!
      Héjával együtt, ezért jó, ha kezeletlen a narancs.

      2013. 12. 17.
  10. Boross Nóra mondta:

    Szia!
    Egy kicsit más téma:a marcipánhoz milyen fajta őrölt mandulát használsz, és hol veszed?
    Köszi!
    Nóra

    2013. 12. 19.
    • Kriszta mondta:

      Idén az aldiban tudtam venni őröltet. Sajnos héjastól darált, tehát nem szép világos. A lidlben volt eddig szép fehér (azaz sárgás), de idén ott nem találtam. így most csak 20 dkg-ból készül kb. fél kg. szaloncukor (+ porcukor, + csokibevonat), annyi sütink lesz, nem készítek ebből többet

      2013. 12. 20.
  11. Boross Nóra mondta:

    Köszönöm! Én is az ALDI-ban vettem a csúnyábbik fajtát.Talán majd jövőre…
    Boldog karácsonyt!

    Nóra

    2013. 12. 22.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések