Fahéjas tarte tatin

Kifordított almatorta sós karamellel

A heti receptekből akár össze is állhat a hétvégi menü, itt van hozzá a süti, amely a klasszikus francia almatorta fahéjas változata. Tovább Tovább

Kaptunk egy nagy zacskónyi házi almát, először ezt joghurtos almapitét terveztem újra megsütni, majd időközben átalakult  a dolog tarte tatinné. Fahéjat és egy kis sót tettem a vajas karamellöntetbe, hogy (csak úgy megszokásból) kicsit egyedibbé tegyem. Nagyon finom lett, ezek után lehet ám futni menni!

Ha eddig nem volt ötletetek, mi legyen a hátvégi, szezonális desszert, nagyon jó szívvel ajánlom ezt a tortát. A kiborításnál vigyázzatok! Mindenképpen érdemes vele várni 5-10 percet miután kivettük a forró sütőből a tortát. Tegyetek egy nagyobb tányért a piteformára, konyharuhával, két oldalról fogjátok össze a két tálat, majd egy gyors mozdulattal fordítsátok meg. Sok recept felvert tejszínt vagy vaníliafagylaltot ajánl mellé, szerintem felesleges tovább növelni a kalóriamennyiséget, így is nagyon szaftos ez a süti.

 

 

Hozzávalók

Tésztához: 25 dkg liszt, 12,5 dkg vaj, 1 nagy tojás, 1 ek. porcukor, csipet só; 50 dkg alma, 10 dkg kristálycukor, 10 dkg vaj, 1 tk. őrölt fahéj, csipet só
  1. Keverjük el a lisztet a porcukorral, csipet sóval. Morzsoljuk hozzá a vajat, adjuk hozzá a tojást. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, majd tegyük hűtőszekrénybe minimum 30 percre

  2. A kristálycukorhoz adjunk 1 tk. vizet, készítsünk belőle közepesen sötét karamellt, majd adjuk hozzá a vajat, melegítsük míg újra fel nem olvad a karamell. Adjunk hozzá egy csipet tengeri sót

  3. Melegítsük elő a sütőt 190 fokon. A karamellt öntsük egy 22 cm-s kerámiatál aljára. Az almákat felezzük, vágjuk ki a magházukat, szeleteljük fel 3 mm vékonyan. (hámozni nem kell)

  4. Rétegezzük az almaszeleteket a karamellre, majd nyújtsuk rá a tésztát. Kb. 7-8 mm vastag lesz a tészta. Süssük az előmelegített sütőben 30 percet, míg a tészta enyhén megpirul és látjuk, hogy a karamell a tészta oldalán bugyog. Vegyük ki a sütőből, pihentessük 5 percet, majd óvatosan borítsuk ki

 
 
 
Megosztom
 

17 megjegyzés

  1. pompom mondta:

    Köszönöm!!!
    Eddig mindenhol csak a leveles tésztás változatot találtam és a karamellöntet is egyszerűbb így.
    Estére ez a finom hulló nyári almánkból 🙂

    2013. 09. 27.
    • Kriszta mondta:

      Igen, mert karamellt kell készíteni belőle. Erre sajnos sem a barna cukor, sem a melaszos, sem a méz, se a nyírfa nem alkalmas

      2013. 09. 29.
  2. Katalin mondta:

    Kedves Kriszta! Én már elkészítettem régebben, nagyon finom! Viszont valahol elveszett a pontos recept, most megtaláltam!
    Köszi!

    2013. 10. 04.
    • Kriszta mondta:

      Katalin!

      Örülök, hogy pótolhattam : )

      2013. 10. 09.
  3. vic mondta:

    Szia Kriszta! Annyi finom tortát sütöttem mostanában a receptjeid alapján,hogy csak na! Most ezt a tortát néztem ki, de nem tudom hogyan kell karamellt csinálni és csak fém tortaformám van. Tudsz tanácsot adni légyszi? Köszi

    2014. 10. 21.
  4. Lesmeancy mondta:

    Xenical Manufacturer Coupon [url=http://cialibuy.com]Cialis[/url] Get Pyridium Website France With Free Shipping Without A Script

    2020. 01. 18.
  5. Visszajelzés: cialis dosage 40 mg

  6. Visszajelzés: prices of cialis

  7. Visszajelzés: buy cialis online safely

  8. Visszajelzés: generic sildenafil

  9. Visszajelzés: erection pills that work

  10. Visszajelzés: ed pills for sale

  11. Visszajelzés: cheapest ed pills

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések