Füge fahéjas szirupban (cukrozatlan málnafagyival)

Augusztusi naptár

Ha jól nézem, ez a harmadik év, hogy az augusztusi naptár témája a füge. Nem véletlenül, három évvel ezelőtt ismertem meg Ilonkát, akinek a kertjében, védett helyen egy óriási fügefa áll, amely július végén, augusztus elején ontja a fügét. Az idei gyümölcsök óriási nagyra nőttek, mint egy kisebb körte, akkorák. Tovább Tovább

2-3 kg-s adagokban szoktam kapni Ilonkától a fügét. Ilyenkor fügét eszünk fügével. Azaz sonkával, sütinek, lekvárnak. A fülünkön is füge jön ki, de enni kell, mivel éretten elég romlandó. Most szirupban tettem el, így (ha nem dunsztolom ki) 2 hetet is nyerünk, ugyanis eddig áll el a hűtőben a szirupos füge. Sütikre, krémekre, fagylaltokra zseniális. Most málnafagylalttal ettük. A fagyasztott málnát joghurttal turmixoltam, majd visszatettem a mélyhűtőbe kicsit fagyni. Nem édesítettem a fagylaltot, mert a szirupos füge elég édes volt hozzá, nagyon különleges desszert lett belőle.

A naptár két méretben: 1920×1200 és 1280×1024

 

Hozzávalók

1 kg füge, 15 dkg cukor, 6 dl víz, 1 tk. őrölt fahéj, 2 ek. narancsvirágvíz, kandírozott narancshéj, pár csepp citrom
  1. A cukorból, vízből főzzük szirupot: gyöngyözve forraljuk 15 percet, majd adjuk hozzá a fahéjat, a narancsvirágvizet és pár csepp citromlevet

  2. A fügét tegyük a szirupba (ha nagyok, akkor felezve vagy negyedelve), főzzük a szirupban 10 percet. Forrón töltsük üvegekbe, dunsztoljuk. Ha nem dunsztoljuk ki, kb. 2 hétig bírj a hűtőszekrényben

 
 
 
Megosztom
 

5 megjegyzés

  1. Kata mondta:

    Szia, tudnál segíteni abban, hol lehet Budapesten friss fügét vásárolni? Balatonnál szokott lenni, de itt nem látok a piacokon sem… köszönöm.

    2013. 08. 08.
    • Kriszta mondta:

      Most én sem láttam nálunk a piacon, a nagycsarnokban biztos kapni, bár nem biztos, hogy magyar

      2013. 08. 14.
  2. RITA mondta:

    Szia Kriszta!

    Ma hívott fel egy barátom, hogy rengeteg érett fügét hozna nekem a kertjükből, ha tudnék vele valamit kezdeni. Lekvárra gondoltam. Tudnál segíteni azzal, hogy megosztod velem, te hogyan készíted? Köszönöm!

    2013. 10. 01.
    • Kriszta mondta:

      Szia Rita!

      Tavaly készítettem. A lekvárnak valót nagyon kevés cukorral (attól függ,m ennyire érett a füge) és citrommal kezdtem el főzni. Elég hamar besűrűsödik, ekkor forrón üvegekbe töltöttem, dunsztoltam.

      2013. 10. 02.
  3. Visszajelzés: Being a nursing assistant - Rose B Schniedman free downloads

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések