Puglia

A csizma sarka

Isten háta mögötti vidéknek tűnik, ha az ember ránéz a térképen Puglia tartományra. Kevés turista, érintetlen vidék, ahol megállt az idő és még a madár sem jár… Tovább Tovább

…bennem ezek a sztereotípiák éltek, nézzük, mi igaz belőle. Tíz évvel ezelőtt vettem Rómában egy színes könyvet (szerintem írtam már róla), amely Olaszországot mutatja be tartományról tartományra. Ez volt hosszú évekig a mi mindent tudó kisokosunk, így szerelmesedtünk bele tájakba, majd utaztunk oda, hogy a saját szemünkkel is lássuk. A könyvet a 60-as években adták ki, a fotók is ekkor, készültek.
Ezerszer végiglapozva a könyvet valahogy még mindig azt hittem (vagy csak akartam hinni), Puglia még mindig olyan, mint ebben a könyvben, pucér gyerekek szaladgálnak a Trullik között, érintetlen, “civilizálatlan” falvakba bukkanhatunk, “autentikus” Itáliát találunk.
Röviden: nem érintetlen, nem civilizálatlan, nincsenek már pucér gyerekek, ellenben tényleg jóval-jóval kevesebb a turista, mint máshol, nem elmaradott, olyan, mint Olaszország bármelyik más része, sőt, talán még jobban szerethető. (főleg, aki a szereti a halat). Gyönyörű partszakaszok váltják egymást, hófehér városaiban már tetten érhető az észak-afrikai sikátoros érzés, a helyiek roppant kedvesek. Egyáltalán nem csalódtam, inkább csak a saját “butaságomon” nevettem egy jót, hogy évekig hittem egy álomképnek. : ) Az utazás sokáig váratott magára, majd egyszer csak megláttam Polignano a Mare településről egy fotót, és tudtam, menni kell. Az út 1,5 óra repülővel, kettőnknek oda-vissza  20.000 Ft volt a repülőjegy, nem lehetett kihagyni.

Polignano a mare

A gép Bariban szállt le, innen kicsit kevesebb, mint 50 km Polignano, sztrádán, így 25 perc utazás után meg is érkeztünk.  A gép este érkezett, számolgattam, mikorra érünk oda és foglaljuk el a szállást, lesz vagy éjfél, mire mindent letudunk, vacsora gyanánt ettem egy pocsék szendvicset a Liszt Ferencen. Fél egykor (egy gyors Aperol spritz után a főtéren) látszott, nem értették a kérdést az étteremben, hogy van-e még ilyenkor konyha. Persze, hogy van, pezsgett még az élet.
folyt. köv.
 
 
 
 
Megosztom
 

14 megjegyzés

 1. BBritta mondta:

  De jó, már hiányzott egy jó kis útibeszámoló! 🙂
  Várjuk a folytatást!

  2013. 06. 17.
 2. Anna mondta:

  Ez most fájó pontot érint, idén a nyaralás kimarad és a januári Róma sem tudja feledtetni.. 😀 Úgyhogy még-még-még!

  2013. 06. 17.
  • Kriszta mondta:

   én már láttam négy hónapos, amerikai csecsemőt Amalfiban nyaralni : )) Akkor még nme értettem, hogyan képesek erre az emberek, ma már tudom, hogy csak ilyenkor lehet, majd 5 évig újra nem ; )

   2013. 06. 17.
 3. Ágnes mondta:

  Szia!
  Várom a folytatást! 🙂 Nálam is tervben van már Puglia.
  Melyik hónapban voltatok?

  2013. 06. 17.
  • Kriszta mondta:

   június : ) csak 32-35 fok, mint most itthon. Most beszéltem egy ismerőssel, ők augusztusban 46-nak érezték, talán jobb a nyár eleje

   2013. 06. 17.
  • Kriszta mondta:

   Szia!

   Megnéztem, mi Bariban nem voltunk. ugye, milyen jó hely, én is mennék már vissza

   2013. 06. 18.
 4. L.M.Zsuzsi mondta:

  Pont így voltam én is nemrég, csak én Matera fényképeibe szerettem bele. Az onnan egy köpés… egyszer megnézem ezt a vidéket! Addig is örülök minden beszámolódnak! (mi idén Como környékére megyünk – ott sem jártam még.

  2013. 06. 18.
 5. Niki mondta:

  Szia Kriszta!
  Hol lehet ilyen olcsón repülőjegyhez jutni?

  2013. 06. 23.
  • Kriszta mondta:

   mármint csak kézipoggyásszal, a nagy bőrönd még plusz 10 ezer körül volt

   2013. 06. 24.
 6. Nóri mondta:

  Jaj, annyira szeretem az utibeszámolóidat! Bariból autót béreltetek, vagy hogy jutottatok Polignanoba? Szerinted elboldogul az ember ennyire délen önállóan szervezve az útját, csak angoltudással? Olaszul csak az étlapot értjük 🙂

  2013. 06. 27.
  • Kriszta mondta:

   Igen,a reptéren béreltünk autót, úgy utaztuk körbe a vidéket. Autó nélkül nem jut ott az ember messzire. Angollal is el lehet boldogulni, persze

   2013. 06. 30.
 7. Visszajelzés: How to Quit Whatever You Want to Quit: Ten Steps to Overcoming Lifelong Addictions free downloads

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.