Zöld paradicsom

Paradicsombefőzés vol. II.

Nem gondoltam volna, hogy november közepe felé még paradicsomot fogok befőzni. Kaptunk egy nagy zacskó zöld paradicsomot, ebből készültek a finomságok: egy édes és egy sós változat Tovább Tovább

Receptek között válogatva bukkantam arra a rossz hírre, hogy a zöld paradicsom mérgező. Megmondom őszintén eddig ezt nem tudtam. Hogy valójában mennyire mérgező vagy azt, hogy főzéssel, ecetes tartósítással mennyire lehet a mérgezőségének a mértékét csökkenteni, nem sikerült kiderítenem. Ahány helyen írnak róla, annyi helyen más információkat találni, sokszor pedig copy /paste megoldással írnak okosakat. : )

Mivel a jól ismert, ecetes savanyúságként eltett zöld paradicsomot nem szeretem, valami más feldolgozást kellett találnom. Nem is kellett sokáig keresnem, a google az első találatként 25 összegyűjtött receptet ad ki, ebből választottam kettőt befőzésre, egyet pedig friss felhasználásra (kukoricalisztbe forgatva, kisütve).

Olaszos ecetes zöld paradicsom (itt nem követtem teljesen az eredeti receptet):

Az apróra kockázott paradicsomot ( 60-70 dkg), alaposan besóztam, 24 órát hagytam állni. Lecsöpögtettem, elkevertem 5 db felkockázott, aszalt paradicsommal, 2 gerezd aprított fokhagymával, 1-1 kis csokor aprított bazsalikommal és mentával, kevés szárított erős paprikával és 3-3 evőkanál olívaolajjal és fehérborecettel. Kis üvegekbe töltöttem, jól lenyomkodva, hogy mindenhol érje az ecetes-olajos keverék. He befedi a lé, hűtőben hosszan eltartható.

A másik recept pedig: gyömbéres-vaníliás zöld paradicsom lekvár, sajtokhoz, húsokhoz. Aki szerencsés volt és jutott neki hely a csütörtöki Kistücsök-féle sajtkóstolóra a lekvárt meg is kóstolhatja majd.

 

Hozzávalók

1 kg zöld paradicsom, 50 dkg cukor, fél citrom/lime, 3-4 cm-s friss gyömbér, fél rúd vanília
  1. A paradicsomokat vágjuk apró kockákra, tegyük egy nagyobb lábosba

  2. Adjuk hozzá a cukrot, a citrom levét és az apróra kockázott gyömbért, a vaníliarúd kikapart magjait, a rudat magát

  3. Forralva főzzük (lefedés nélkül) 1-1,5 órán át a lekvárt, míg sziruposan besűrűsödik, forrón öntsük kisméretű üvegekbe

 
 
 
Megosztom
 

14 megjegyzés

  1. mammka mondta:

    Én is kutakodtam ebben a témában,mert nekem is van zöldparadicsomom.Van,aki azt mondta,hogy mérgező,más receptet ajánlott.Végeredmény: a savanyúságnál az ecet tünteti el a mérget, a lekvárnál a hőkezelés.Remélem.

    2012. 11. 12.
    • Kriszta mondta:

      Mammka!

      szerintem eltűnik belőle : ). A krumpliról is olvastam, hogy nyersen mérgező, én rengeteg nyers krumplit ettem már, és most sok lekvárt, még nincs bajom : )

      2012. 11. 12.
      • Rita mondta:

        Szia Kriszta,
        Zold paradicsom recept kereses kozben ide jutottam, gondoltam megosztom ezt veled es az olvasokkal. A lenyeg, hogy a paradicsombol a mergezo anyag teljesen csak az eressel tunik el, fozessel, ecettel harmadara lehet csokkenteni: http://www.alternativenergia.hu/mergezo-a-zoldparadicsom/63131
        Ami, ha nem tul sokat eszunk, nem veszelyes:)
        Rita

        2014. 09. 12.
        • Kriszta mondta:

          Rita!
          köszi! : ) még jól vagyunk, de tényleg nem ettünk túl sokat belőle!

          2014. 09. 15.
  2. dajamia mondta:

    az egyik kedvenc amerikai filmemben is szívesen fogyasztják a ‘Fried Green Tomatoes’ -t, sőt az éttermüknek is ez a neve. Érdemes megnézni befőzés után. Nálunk a zöld pari idén a kukában landolt. Kell egy kis bátorság úgy látom a befőzéséhez?

    2012. 11. 12.
  3. Livi mondta:

    A Sult zold paradicsom tenyleg jo film! 🙂

    En amugy egyszer azt olvastam valahol, hogy a paradicsomnak a termesen kivul minden resze mergezo. Kozben meg tudom, hogy paradicsomos etelekbe szokas egy agacska leveles szarat is beletenni…
    Meg ha ennyi recept van a zold paradicsomra is: nem hiszem, hogy azok, akik azokat kitalaltak, meg akik azota kiprobaltak, mind megmergezodtek…

    2012. 11. 12.
    • Kriszta mondta:

      A filmet nem láttam, köszi az ajánlást!

      2012. 11. 12.
  4. Anna mondta:

    A solanin mérgező. Az egész növénycsaládot róla nevezték el – Solanaceae. Ide tartozik a padlizsán, burgonya, paprika, paradicsom. Éretlenül magasabb a solanin tartalmuk. De hogy ez most ecet, vagy hőkezelés hatására lebomlana, nem tudom. Elképzelhető. Viszont nem esszük kilószámra, így a mérgezés is nehezebb.
    A burgonya zölden nem fogyasztandó. Az egészséges sárga/rózsaszín fajtából nyersen nyugodtan elrágcsálhatsz pár szeletet. 🙂

    2012. 11. 13.
  5. Kriszta mondta:

    nem, persze 0,5 kg vagy 50 dkg, javítom, köszi

    2012. 11. 14.
  6. Bogi mondta:

    Köszi, most csináltam meg a vaníliás zöld paradicsom lekvárt, már bánom, hogy a paradicsomok felét este lesóztam 🙁 pedig már azt hittem, ki fogom borítani az egészet, annyira fura illata volt főzés közben. De tényleg nagyon finom lett!

    2015. 10. 22.
  7. Csernik Marcsi mondta:

    Ez a lekvár nagyon finom, leginkább a birsalmára hasonlít. Köszönöm a receptet 🙂

    2016. 09. 07.
  8. Vrábel Kriszta mondta:

    Kedves Marcsi!

    Örülök, hogy ízlett, 4 évvel ezelőtt főztem, de azonnal beugrott az íze, ahogy a képre néztem. : )

    2016. 09. 07.
  9. Vivi mondta:

    Sziasztok, azt szeretném kérdezni, hogy meddig áll el így?

    2017. 10. 11.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések