Sajt Kistücsök módra

Programajánló

Mikor megnyílt a Dolce Vita Bor és Delikát elhatároztuk, hogy a borok és az olívaolajak mellett igyekszünk helyt adni minden olyan gasztronómiai kezdeményezésnek, amely különleges figyelmet érdemel. Tovább Tovább

Nagyjából egy hónapja egyeztetjük ez ELSŐ ilyen különleges vendég szereplését, és már nagyon vártam, hogy végre nyilvánosságra hozhassam, kik jönnek el hozzánk. Tatatataaam: a Kistücsök étterem lesz a vendégünk, hogy bemutassa Nektek kézműves sajtjait.

Egyszerűen imádom őket, bocsánat, nem tudok rajongásomra jobb szót találni. Mikor először kóstoltam a sajtjaikat, elámultam, nem hittem a szememnek és a számnak, és rettentően megörültem annak, hogy ilyet bizony nálunk is lehet. Felejtsétek el a piacok zöldfűszerekkel ízesített házi sajtjait (ezek igazán nem is sajtok), itt most AZ igazi sajtokról lesz szó. Olyanokról, amelyet csak a nagy sajtnemzetek készítenek. És most már mi is. Idén tavasszal egy gasztrorendezvényen hosszasan beszélgethettem Endes Ildikóval, a Kistücsök sajtmesterével (miközben a sajtokat kóstoltam), lenyűgözött a szakmai tudása, a legjobb értelemben vett egyszerűsége és hogy mennyit tud beszélni a sajtokról.: )).

Aki még nem kóstolta, annak irány Balatonszemes, és az ebéd után, desszert helyett/mellett hagyjatok egy kis helyet a sajtoknak is. Jövő hét csütörtökön pedig nálunk is találkozhattok velük, ahol 6 féle sajtot kóstolhatunk, természetesen a sajtokhoz választott borokkal. 

Az este programja:
Krémsajt: Szemesi krémsajt  hozzá Kertész pincészet Carla (habzóbor)

Faszenes pogácsa: Faszénnel és camembert kultúrával érlelt krémsajt hozzá Kertész pincészet Zöldveltelini

Lágy sajt: Rúzsos Iglu: rúzzsal (brevibacterium lines) érlelt pálpusztai ( romadour) típusú lágy sajt, belsejében túrós maggal hozzá Légli Ottó Rajnai Rizling

Faszenes Iglu: Camembert típusú lágy sajt faszénréteg alatt érlelve hozzá Konyári Kékfrankos

Félkemény sajt: Kistücsök csemegesajt: ilmici típusú, rúzzsal érlelt röglyukas félkemény sajt hozzá Ikon-Evangelista

Gömbőc – Érlelt pásztorgomolya , tradicionális érlelt félkemény sajt hozzá Ikon-Evangelista szintén
A borlistát Csapody Balázs, a Kistücsök étterem tulajdonosa állította össze.

A sajtok mellett egy pincészetet is szeretnék ajánlani, mégpedig az etyeki Kertész családi pincészetet. Eddig nem ismertük őket, szerencsére kolléganőm egy rendezvényen megkóstolta habzóborukat, a Carlát, és gyorsan meg is hívta őket hozzánk. Október elején tartottak bemutatót a boltban, Carlájuk csillagos ötös. Bátran állítom, hogy a legjobb magyar habzóbor. (mivel óriási habzóborfan vagyok, elhihetitek végigkóstoltam a hazai kínálatot).

Mikor megláttam, a Kistücsök borlapján a Kertész borokat, tudtam, nincsenek véletlenek.

A kóstolóra itt lehet jelentkezni.

 
 
 
 
Megosztom
 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.Kapcsolódó bejegyzések