Tortaszépségversenyen nem biztos, hogy ő lenne a befutó, de az ízében nincs semmi hiba Tovább Tovább
A héten a blogon futó Koronás Cukor kampányhoz kaptam kipróbálásra mindenféle cukrot. A nádcukor fogott meg a legjobban, ebből készült most ez a megvariált tarte tatin. A tésztája kevert tészta lett végül, sok gyömbérrel és fahéjjal, kevés kakaóporral. A sütőtökös kuglófnál nagyon bevált az olajos-joghurtos tészta, ezt használtam most is. Egy dolgot csinálnék legközelebb másként, nem raktam almaszeleteket mindenhova, csak körbe. A közepén, ahol csak tészta volt, az a rész beleragadt a karamellbe, nem lehetett szépen kiborítani. Ezért van rajta a porcukros hintés. Borítsátok be az egészet almával, akkor nem jártok így.
Hozzávalók
Melegítsük elő a sütőt 180 fokon. Egy kis lábosban 10 dkg nádcukrot karamellizáljunk, adjuk hozzá a vajat. Melegítsük, míg a hideg vajtól megkeményedett karamell újra felolvad
Öntsük a vajas karamellt 22-24 cm-s kerek forma aljára (én porcelán piteformát használtam), helyezzük rá a negyedelt, magház nélküli, vékonyra szelt almát szépen fedésben (mindenhova kerüljön alma, én a közepét kihagytam, de így nem lett szép)
A lisztet keverjük el a sütőporral, a kakaóporral, a fahájjal, a maradék 10 dkg nádcukorral. Keverjük hozzá a reszelt gyömbért, az olajat, a joghurtot, a sót és az egész tojást. Keverjük alaposan el.
Öntsük a tésztát az almákra, süssük 30-35 perc alatt készre a tortát, késsel válasszuk el a szélét a formától, majd óvatosan borítsuk ki arra a tálra, amelyen kínálni szeretnénk.
Kriszta, ugye mehet fém piteformában is?
sztem igen, emlékeim szerint én is sütöttem már abban tarte tatin-t
Off: lesz-e idén Szuflé?
Igen, most megy nyomdába
Vasárnap kipróbálásra kerül! 🙂
A sütőtökös kuglófnál viszont van vaj a tésztában, itt nincs. Ez nem gond?
Amúgy a sütőtökös kuglóffal hatalmas volt a siker, reméljük ezzel a tortával is az lesz! 🙂
Bocsánat kicsit off leszek:
Egy ideje teához, kávéhoz a Koronás nádcukort használom nagy megelégedéssel. Viszont sem a csomagolásán, sem a honlapjukon nem látom azt, hogy ez a cukor finomítatlan, vagy finomított. Bár úgy tudom a nádcukrot nemigen szokták finomítani, de azért van bennem egy kis kétség.
Kriszta tudsz erről valamit?
Laci!
hű, nem tudom, nem találtam én sem a dobozon erről. Illetve nem tudom a finomítás és a kristályosítás hogyan viszonyul egymáshoz. Azaz nem finomított-e az, ami már kristályosított (cukor persze). Nincs a honlapjukon lehetőség ilyen kérdés feltevésére?
Robesz!
ebbe csak olajat tettem, könnyű, laza szerkezetű lett a tészta
Szuflé ma megy nyomdába, hurrá!
Na, tegnap meg is történt a próba. Elég ronda lett, de valami eszement finom! Mondjuk emlékeim szerint én még szép tatin-t nem láttam, de nem is a szépségéért szeretjük. 🙂 Általában a süteményeimet én csak kóstolom, de most nem bírtam ki, kb a felét én vertem be! 🙂
: ) igen, én is pont ezt írtam tortaszépségversenyen nehezen rúgna labdába
elkészítettem, de talán az olaj miatt, nagyon nehezen kezelhető lett a tészta, olyan ruganyos, alig bírtam az almákra teríteni. nem nagyon jött fel a tészta, ezért nekem nem lett olyan, mint a képen, a 10 dkg cukorból pedig soknak tűnik a karamell réteg, nagyon édes így, az egész sütin ez dominál.., pedig a tésztába feleannyi cukrot tettem csak. olaj helyett lehet vajjal készíteni?
Daria!
igen mehet vajjal is a tészta, végül is egy sima kevert tészta. A kevert tészta ha túl ragacsos, mindig lehet hozzá tenni egy kis tejet, míg szépen keverhető nem lesz