Terasz kilátással: juhsajt

A falu után a ház volt a következő, amely mindannyiunkat levett a lábunkról. A háromszintes téglaházat valamikor a 13. században emelték, majd a 17. században kicsit átalakították. Gondolom, ekkor kerülhettek be a nappalikba a kandallók és a még most is … Tovább Tovább

Gondolom, ekkor kerülhettek be a nappalikba a kandallók és a még most is használt nyílt tűztér a konyhába. Évszázados cotto lapokat és márványlépcsőket koptathattunk mi is két hétig. Pazar volt. Azonban ódon falak ide vagy oda, mégis a terasz, és a kilátás tetszett meg a legjobban. Minden napszakban képes volt új élménnyel megajándékozni minket. Főleg este, amikor különböző állatcsordák jelentek meg a tájban. Kiderítettük, a velünk szemközti dombon egy biofarm üzemelt. Elmentünk hát sajtért. Az elsőre kicsit furának tűnő család egyik hölgytagja vezetett végig a farmon, ahol a juhokon kívül háziasított vaddisznók és egy rakat kutya lakott. No meg a vidéki életre szomjadzó külföldiek. 6-7 féle, különböző érettségű sajtot vettünk, juhricottától kezdve érlelt pecorinóig. Azt hiszem, van még mit tanulni a magyar „piacos” kecske és juhsajtosoknak, főleg azt, hogy 3000-3500 Ft/kg-ért ne savós túrót áruljanak sajt helyett. Az olasz bio farmon az árak 6 eurótól (ricotta) 12 euró/kg-ig terjedtek (érlelt, kérges szélű, kemény pecorino). Tessék csak utánaszámolni! Ja hozzáteszem, a MOM Parknál, a bio piacon 5000 Ft/kg-ért vettem a kecsketúró-szerű sajtot!



Juhricottás-spárgás szósz

Hozzávalók:
50 dkg zöldspárga, 20 dkg ricotta (lehet tehéntejből készült is), só, bors, olivaolaj

1. A megpucolt spárgát rövid lében megfőzöm, majd leturmixolom
2. Hozzáadom a ricottát, sózom, borsozom, kis olajat öntök hozzá (ezt már csak úgy megszokásból), esetleg egy kis szerecsendió is kerülhet bele.
A klasszikus spenót-ricotta váltótársa lehet ez a szósz

Körtés-friss pecorinós torta

Hozzávalók: 50 dkg leveles tészta, 2 nagy körte, 20 dkg friss pecorino(ez hasonló, mint a mi piaci kecskesajtunk), 10 dkg gorgonzola, 2 dl tejszín, 1 tojás, só, bors

1. Előmelegítem a sütőt 210 fokra, kinyújtom a tésztát egy lapos tortaformába
2. Ráhalmozom a tésztára a megpucolt és felszeletelet körtéket, a juhjajtot és a gorgonzola darabkákat.
3. A tojást a tejszínnel felverem, sózom, borsozom, ráöntöm a tortára
25 perc alatt megsütöm

 
 
 
 
Megosztom
 

45 megjegyzés

  1. Nem is tudtam, hogy van olyan, hogy kecskerikotta. Ricotta di pecora néven keressem? (egy szót sem tudok olaszul sajnos :((( )
    Valami jó helyi piacon nem jártatok ott a környéken?

    2007. 06. 08.
  2. Igen, van. A fenti fotón is ott van dobozban: ricotta di pecora. Állandó piacot nem találtunk (pedig reméltem, hogy lesz egy olyasmi, mint pl Trevisóban. Aki járt már ott, tudja miről beszélek) A környéken az alábbi napokon vannak piacok: hétfő (minden második)-Casole di val D’elsa, kedd-Poggibonsi, szerda: Siena, Certaldo, csüötörtök- San Gimignano, péntek- Colle val d’elsa, szombat- castellina in chianti. Ezek mind a környéken vannak, sztem a legnagyobb és legközelebb a Colle val d’Elsa-i. Itt van egy nagyobb Coop is, elég jó halválasztékkal. Pomerance kb 10 km-re van Radicondolitól, sztem érdemes erre a kecskefarmra is elnéznetek. Na meg Radicondoliba, tényleg gyönyörű, illetve a környékén Belforte is megér egy kis látogatást és Casole di val d’Elsa is. Ezkek mind igen kis települések, 1-2 óra, alatt megnézhető. Akecskés címét megkeresem

    2007. 06. 10.
  3. Nagyon köszönöm, szuper információk, egy-két piacozást mindenképpen beveszek a programba! És várom a kecskés címet!

    2007. 06. 10.
  4. Bocsánat Téged is jól félrevezettelek! Miután olvastam az utolsó kommentedet, akkor tudatosult bennem, hogy hülyeségeket írtam. Még jó, hogy nekem van egy olasz diplomám, jótól tanulsz! : )))) Tehát JUH az a ricotta és nem kecske, de gondolom a cím ettől függetlenül jöhet. : )

    2007. 06. 10.
  5. Szia Kriszta!

    Megírnád légyszíves, hogy merre jártok, hol volt a szállásotok? Nagyon mennék egy jó kis olasz útra, főleg egy olyan helyre, melynek biogazdaság van a közelében!
    Köszi.

    Zita

    2009. 06. 02.
  6. Anonymous mondta:

    Szia.
    Amikor a tojást fel kell verni a tejszínnel sima tejszínt kell használni. Vagy a sütés miatt inkább a másikat?

    2011. 05. 03.
  7. Visszajelzés: Cialis uk order

  8. Visszajelzés: cialis price costco

  9. Visszajelzés: cialis pill

  10. Visszajelzés: cialis 20mg price

  11. Visszajelzés: how to get cialis

  12. Visszajelzés: cialis on line

  13. Visszajelzés: cialis price walgreens

  14. Visszajelzés: generic cialis cost

  15. Visszajelzés: cialis without a doctor prescription

  16. Visszajelzés: ed meds online without doctor prescription

  17. Visszajelzés: erection pills online

  18. Visszajelzés: pharmacy online

  19. Visszajelzés: Buy cialis online

  20. Visszajelzés: levitra 20 mg

  21. Visszajelzés: order levitra

  22. Visszajelzés: online casino usa real money

  23. Visszajelzés: best slots to play online

  24. Visszajelzés: online gambling

  25. Visszajelzés: casinos

  26. Visszajelzés: buy cialis generic online

  27. Visszajelzés: payday advance

  28. Visszajelzés: online payday loans

  29. Visszajelzés: pay day loans

  30. Visszajelzés: cialis 5 mg

  31. Visszajelzés: cialis to buy

  32. Visszajelzés: buy cialis

  33. Visszajelzés: cialis generic

  34. Visszajelzés: generic cialis

  35. Visszajelzés: generic cialis

  36. Visszajelzés: play online casino real money

  37. Visszajelzés: online casino games for real money

  38. Visszajelzés: casino online games

  39. Visszajelzés: casino online

  40. Visszajelzés: purchasing cialis online

  41. Visszajelzés: tadalafil 10 mg

  42. Visszajelzés: buy cialis online overnight shipping

  43. Visszajelzés: sildenafil vs tadalafil

  44. Visszajelzés: real money casino

  45. Visszajelzés: casino game

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.